sosy do grilla jakie wybrac

Jakie sosy do grilla warto kupić?

Coraz częściej grillowe potrawy to nie tylko kiełbasa czy tradycyjna karkówka. Coraz częściej, przygotowując grilla, szukamy nowych i zaskakujących smaków. Grill wcale nie musi być nudny. Ryby, warzywa, owoce, peklowane żeberka to popularne grillowe dania, które można dodatkowo wzbogacić smakiem sosów. Jakie sosy wybrać do grilla?

Sosy do grilla – jak wybrać?

Ketchup, musztarda, sos czosnkowy – to najpopularniejsze sosy do grilla. Jednak można poeksperymentować ze smakami, by zwykła kiełbaska z grilla zyskała całkowicie nowy i niepowtarzalny smak. Oryginalny smak pozwoli ci zaskoczyć znajomych lub rodzinę. Sos do grilla powinien być dobrany do przygotowanych przez nas potraw. Jeśli na grillowym ruszcie królować będą ryby, owoce morza lub kurczak, wówczas dobrym wyborem będą sosy na bazie cytryny i ziół. W przypadku grillowanych mięs czy warzyw sprawdzi się idealnie miodowo-musztardowy, a pikantny sos barbecue podkreśli smak dobrze wysmażonego steku. 

Na co zwracać uwagę wybierając sos do grilla?

Kiełbaski, karkówki, kaszanki, żeberka to must have grillowych spotkań. Potrawy idealnie dopełnią sosy do grilla. Dzięki nim grillowe przysmaki nabiorą wyrazistości i oryginalnego charakteru, a każdy z miłośników grilla znajdzie coś dla siebie. Sosy na grilla idealnie komponują się zarówno z mięsnymi potrawami, jak i grillowanym serem, warzywami czy przekąskami. 

Dopasowanie do rodzaju grillowanej potrawy to najważniejsze kryterium wyboru sosu do grilla. Jednak decydując się na wybór sosów gotowych, warto zwracać uwagę na kilka istotnych szczegółów. Wybierając sosy do dań z grilla kieruj się jakością. Warto zwracać uwagę na skład. Im krótszy, tym lepiej. Sos nie powinien mieć konserwantów, które są szkodliwe dla zdrowia, a jedynie naturalne przyprawy. 

Dobierając ostrość sosu, warto kierować się preferencjami smakowymi gości. Jeśli na grillu są dzieci, warto postawić na stole sos łagodny, o ketchupowym smaku, by najmłodsi mogli z niego skorzystać. Ostre sosy nie każdemu przypadną do gustu, dlatego warto postawić na stole ich łagodniejsze odpowiedniki.