Kilka dań, które można przygotować z suszonych grzybów

suszone grzyby

Grzyby suszone cieszą się w Polsce szczególną popularnością. Mimo że wielu osobom kojarzą się głównie ze świętami, z powodzeniem można ich używać przez cały rok do najróżniejszych potraw. Suszone grzyby  są bogatym źródłem mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wśród najbardziej cenionych gatunków polskich lasów można wymienić borowiki szlachetne oraz pieprzniki zwyczajnie, nazywane też kurkami.

Co można przygotować z suszonych grzybów?

Z suszonych grzybów można przygotować wiele potraw, nie tylko świątecznych. Oto najciekawsze propozycje:

  • zupa grzybowa: choć kojarzy się przede wszystkim z Bożym Narodzeniem, doskonale sprawdzi się na co dzień. W dodatku przepis jest naprawdę prosty: grzyby namacza się przez kilka godzin, a następnie podgrzewa na patelni z dodatkiem cebuli i masła. Później to wszystko wrzuca się do garnka, zalewa, przyprawia i czeka. Zupę grzybową można jeść zarówno samą, jak i z dodatkiem makaronu. Oczywiście najlepiej smakuje z łyżką śmietany.
  • risotto z suszonymi grzybami, czyli klasyka kuchni włoskiej: grzyby najpierw należy zalać, a następnie odsączyć i pokroić. Później grzyby, ryż i cebulę podsmaża się na małym ogniu i dodaje bulionu, i ewentualnie wina. Risotto dobrze posypać później parmezanem, jednak nie jest to konieczne.
  • tarta z suszonymi grzybami i porami: raczej niekonwencjonalna potrawa, która wymaga nieco więcej pracy, niż dwie wcześniejsze propozycje Grzyby jak zwykle trzeba zalać i odczekać. W międzyczasie można zająć przygotowaniem farszu, a więc wymieszaniem mąki, żółtka jajka, masła i soli. Następnie na patelni podgrzewa się pora i grzyby, dodaje masę jajeczną i wkłada do piekarnika.

Czy warto jeść suszone grzyby?

Jak wiadomo, grzyby nie zawierają w sobie zbyt wiele witamin – 90% ich zawartości to woda. Niemniej jednak przy grzybach suszonych sytuacja wygląda zgoła inaczej: skoro zostały pozbawione wody, można powiedzieć, że wszystko co w nich zostało jest w formie skondensowanej. Oprócz tego nie można także nie docenić ich walorów smakowych, przede wszystkim borowików i podgrzybków, które można kupić między innymi w sklepie Seweryn. Suszone grzyby to wspaniały dodatek do wielu dań, więc warto mieć ich jakiś zapas w domu.


Dodaj komentarz