jak podac pieczarki

Pieczarki la provenҫale. Charakterystyka

Pieczarki należą do smacznych i wartościowych grzybów, które są łatwo dostępne oraz bezpieczne, ponieważ ich uprawa całkowicie eliminuje pomylenie z innymi gatunkami, co bywa problemem w przypadku samodzielnie zbieranych grzybów leśnych. Równie ważne jest to, iż pieczarki łatwo przygotować i podać w dowolnej formie. Poza klasycznymi potrawami, w których są one duszone lub smażone, popularnością cieszą się także jako champignons a la provenҫale.

Jakie są zalety używania pieczarek?

Pieczarka należy do najpopularniejszych gatunków grzybów używanych do celów kulinarnych. Występuje w wielu przepisach tradycyjnej kuchni europejskiej, zarówno jako dodatek, jak i przekąska czy najważniejszy składnik dania. Tym, co je wyróżnia, jest bardzo łagodny i delikatny, lecz jednocześnie łatwo wyczuwalny smak. Ich zaletą jest znikoma kaloryczność, łatwostrawność, a także spora zawartość cennych witamin i mikroelementów. W pieczarkach znajdziemy m.in. witaminy z grupy B, w tym B2, B3 oraz B5, jak również znaczną ilość błonnika pokarmowego. Będą ponadto bogate w konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerały, takie jak m.in. selen, cynk oraz miedź. Pieczarki to także kwas linolowy oraz liczne aminokwasy. Warto też zwrócić uwagę, że pieczarki stosunkowo łatwo przygotować ze względu na krótki czas obróbki termicznej – choć można je również udusić, to wiele osób wybiera krótkie smażenie na maśle lub wręcz spożywa je na surowo. Popularne jest także marynowanie pieczarek. Zaletą tych grzybów będzie także duża dostępność oraz fakt, że są one sprzedawane w różnej postaci. Producenci pieczarek w Polsce oferują zarówno pieczarki świeże, jak i blanszowane czy w postaci gotowego farszu. Co ciekawe, pieczarki są zwykle zjadane przez osoby, które nie przepadają za grzybami leśnymi. Bardzo lubią je również dzieci.

Champignons a la provenҫale

Istnieje wiele przepisów na champignons a la provenҫale, czyli pieczarki po prowansalsku oferowane m.in. przez firmę Lomania z Wielkopolski. Najczęściej są one przygotowywane jako cięte na plastry i smażone na oliwie z dodatkiem pistou, czyli zimnego sosu z ząbków czosnku, a także sosu pomidorowego i mieszanki ziół prowansalskich. W niektórych przepisach dodatkiem jest tu także papryka oraz niewielka ilość wytrawnego białego wina.